Sensommar på Gotland


Dag 1: Visby (60mil buss + 3.5tim färja)

Med start i Örnsköldsvik (Långviksmon) kör vi ner mot Stockholm med påstigningar längs E4an. Vi stannar och fikar på Hotell Höga Kusten och äter middag på Hakkegård. 

Färjan lämnar Nynäshamn 20:45
Anländer Visby 00:00

Vi checkar in på vårt hotell, och sover en härlig natt med vetskapen att vi nu är på Gotland (!!)


Dag 2: Visby

Frukost ingår, och denna dag är er egen att göra med vad ni vill. Sovmorgon? Sightseeing, shopping, mat och/eller promenader runt Visby? Valet är ditt!

Dag 3: Fårö

Efter frukost på hotellet hoppar vi på bussen och möter upp vår guide, Gunilla. Idag ska vi upptäcka norra Gotland. 

Vi lämnar Visby och far norrut, med sikte på Fårösund. Där tar vi den lilla färjan och åker den 7 minuter långa resan över sundet. Första stoppet vi gör på denna egensinniga lilla ö blir vid kyrkan, på vars kyrkogård Ingmar Bergman och hans hustru Ingrid Bergman ligger begravda.

Vi far vidare mot Digerhuvuds och Langhammars raukar, vid de sistnämnda stannar vi till och går runt och riktigt kommer nära dem. Om tiden och vädret är med oss kanske vi också tar ett stopp vid Helgumannens fiskeläge, där kanske en gång i tiden Olof den helige var på besök.

Lunch intar vi på någon av restaurangerna.

Under vår resa på Fårö får vi också se några av Bergmans filminspelningsplatser.

Ryssnäs med Engelska kyrkogården ingår i vår tur på Fårö, det är ju en av många kolerakyrkogårdar som användes under mitten av 1800-talet. Numer är det en ljuvlig liten plats på stenstranden, där det nästan alltid är lä.

På hemvägen åker vi över Slite samhälle där vi kan se Cementas skorstenar samt det stora kalkbrottet som hör till fabriken.

Egen middag på kvällen.

Dag 4: Södra Gotland

Efter frukost på hotellet åker vi iväg på en kortare tur runt Gotland.

Den här turen går söderut. Vi börjar med att köra mot Stenkumla, där vi får höra den fasansfulla historien om Tektors liv och död. Därifrån åker vi vidare mot Gnisvärds fiskeläge, där vi stannar till och går omkring bland de små fiskestugorna, kanske tittar in i det lilla kapellet, eller bara njuter av att vara vid vattnet. Väl inne i bussen igen är det bara några minuter till nästa stopp, Gnisvärds skeppssättning, en av många bronsåldersgravar, och en av de bäst bevarade.

Turen avslutas med en stadsvandring ner genom stan, från Dalmanstornet. Vi besöker domkyrkan S:ta Maria (om ingen gudstjänst pågår), vandrar på de små gränderna bland medeltida kyrkoruiner och hus. Slutligen hamnar vi längst ner i stan, i Almedalen, där den medeltida hamnen låg en gång.

Därefter får vi avnjuta lunch på egen hand och sista eftermiddagen och kvällen på egen hand innan färjan avgår tidigt följande dag.

Dag 5: Hemfärd  (60mil buss + 3.5tim färja)

Färjan avgår 07:15, och vi måste checka in cirka 60min innan. Så tidig morgon hem.
Vi kommer till Nynäshamn vid 10:30 och åker då mot HakkeGård där vi äter lunch innan bussen kör oss sista sträckan hem och vi blickar tillbaka på våra nya minnen från vackra Gotland.
Vår avgång

28 augusti - 1 september  - fullbokad

Tider beror på er på- och avstigningsort
09:30 Långviksmon
09:45 Björna
10:30 Resecentrum Hållplats K

I resan ingår:

  • Bussresa med bussvärdinna
  • Fika på Höga Kusten Hotell på vägen ner (kaffe+smörgås)
  • Middag på Hakkegård på vägen ner
  • Fyra nätter på Strand Hotell Visby med frukostbuffé
  • Guidad dagstur dag 3 (inkl lunch) med buss
  • Guidad halvdag dag 4 med buss
  • Färja t/r Nynäshamn-Visby
  • Lunch på Hakkegård på vägen hem
  • Vi bjuder på frukt på hemresan

 Pris från:  8990kr/pers (del i dubbelrum)
900kr för enkelrum för 4 nätter
(Pris baserat på 2023 avgifter, reservera att eventuella förändringar kan ske).