BOX WHISKY
PÅ VÄG MOT VÄRLDSKLASS
Många destillerier tillverkar fantastisk whisky, men några få lyckas bättre än andra. Som alltid finns det inga rätt eller fel när det gäller smak, men kvalitet, noggrannhet och förutsättningar skiljer destillerier från varandra. Det finns mycket som gör Box Destilleri unikt.
Längs Ångermanälven, som mynnar i Bottenhavet mellan Örnsköldsvik och Härnösand, ligger Ådalen. Landskapet är
bedövande vackert med skogsklädda fjällsiluetter i skarp kontrast till älvens mörkblå vatten. Omgivningen är trolsk,
luften ren och vattnet friskt. Förutsättningarna är som klippt och skurna för en whiskytillverkning värd namnet och det
vet Box Whisky. Vid en sandudde på Ångermanälvens östra strand ligger nystartade Box Destilleri AB som bränner whisky med
ambition att tilltala kännare över hela världen.
Hur det började Whiskyintresset tog Mats de Vahl till Skottland och på den resan föds idén att starta egen tillverkning. Mats de Vahl köpte det gamla ångkraftverket Box Kraftverk 1991 och räddade det därmed från rivning. Men från köpet av den sekelgamla tegelbyggnaden med spröjsade fönster fram till dagens puttrande panna har resan varit minst sagt lång och mödosam för de sex grundarna som fått arbeta hårt för att realisera sina drömmar. Det är inte, som man skulle kunna tro, helt självklart att bränna sprit i svenska skogen även om läget är osedvanligt vackert eller när man vet sig ha ett gott självförtroende i att, -allt går bara man vill-principen. Många är turerna innan en verksamhet som denna kan sätta igång för gällande regelverk ska vara uppfyllt in i minsta detalj. Det har
därtill krävts mycket mer än så och kanske är den vinnande ingrediensen de en eller två grader av s k personlig finkel, vardagligt så kallat jävlaranamma, som avgör om ett vågat tillika så seriöst projekt som Box Destilleri AB blir av.